lördag 24 december 2011

Aidan Gillen

Detta är en hyllning, större än många andra här på bloggen. Men låt mig börja från början.
Jag vet inte hur jag lyckades snubbla över Queer As Folk (UK) första gången. Men det gjorde jag. Den sändes på SVT nån gång runt 2001 och jag slukade den. Det var vackra män, det var bögmjukporr och det var handling. Riktiga karaktärer. Sedan såg jag om den, det kan inte ha varit mer än ett år emellan. Och sedan måste jag ha sett den en gång till innan den genomkörare som gjorde i början av december när jag och min Lisa plöjde hela första säsongen (fyra timmar) på en kväll och andra säsongen (tre timmar) dagen efter. Och vi blev helt maniska. Inte över snygga män, eller böghångel eller disco. Nej, vi var faktiskt aningen mer sofistikerade än så, tequilan till trots.

Vi var maniska, lyriska, över Aidan Gillen.
Den mannen är fantastisk. Inte bara hans karaktär i serien utan HAN. Med en blick, en ryckning i mungipan avslöjar han allt. En sekund avslöjar det jag skulle behöva flera minuter för att förklara. Han är helt fantastiskt duktig och vi satt och gav ifrån oss små glädjetjut mer eller mindre konstant. Jag önskar att jag hade skrivit den här texten mycket snarare efter den helgen för jag hade massor med exempel. Nu minns jag bara känslan. Hur trovärdig han är, hur trygg han är i rollen som svinet Stuart, hur fina små medel han använder för att förmedla den där lilla mjuka sidan som finns i hans karaktär. Hur 15 års kärlek visas med en min. En min. Hur många skådespelare fixar det?

Och hur, hur kommer det sig att ingen annan verkar se det? Hur kommer det sig att inte filmbranschen kastar stora, mäktiga dramaroller efter Aidan? Jag vet inte när jag såg en så bra skådespelare senast. Vad är felet? Spelade han gay lite för bra? Blev han för nischad av en sjutimmarsserie? Är det de tämligen irländska tänderna? Är han omöjlig att jobba med? Jag vet inte. Jag kan bara spekulera och inget jag kommer på känns som en tillräcklig anledning. Klart är i alla fall att jag kommer att försöka se allt han gjort även om inget av det verkar speciellt bra. Filmer, serier, filmer som gått direkt till TV....

Jag är helt blown away och är nästan sugen på att plöja igenom serien igen, snart, bara för att se denne fantastiske skådespelare. Mycket annat i serien kan man ifrågasätta. Alla skådespelare kommer inte upp i Aidans standard. Vissa saker i handlingen är bara konstiga. Hela andra säsongen (som är 2 avsnitt bara) är mer eller mindre konstig. Men genom allt det konstiga lyser Aidan klart som en strålkastare. Han är precis så som jag vill att en skådespelare ska vara. Trygg i sin roll, trovärdig och med ansiktsuttryck och kroppsspråk som förmedlar hans karaktärs inre lika tydligt som om skrikits ut i megafon.

Stuart Alan Jones, you are such a twat (but Oh, how we love you!)

1 kommentar:

  1. Fantastiskt! Håller med helt och hållet. Såg Queer as Folk för ett tag sen och blev helt såld. Han är fantastisk. Inte ett falskt ögonblick. Underbart inlägg! Gjorde faktiskt min dag.

    MVH Maria S

    SvaraRadera