söndag 22 maj 2011

Hammerfall

Sticky Fingers, 19 maj 2011

Jag ska inte säga att Hammerfall är nya för mig för det vore att fara med osanning. Vi är gamla bekanta men det är ingen överdrift att vi glidit isär på senare år. Annat var det runt 2005. Då började min väg mot metal på riktigt. Hammerfall var ett av de mest spelade banden och "Blood Bound" var det bästa som fanns. Sedan vandrade jag vidare och började lyssna på annat. Jag slutade aldrig gilla Hammerfall men de hamnade i skymundan. Jag hade heller aldrig sett dem live, före 19 maj 2011.


Senast Hammerfall spelade i Göteborg spelade de på Scandinavium. Nu gjorde de ett releasegig på Sticky Fingers. Scandinavium har en publikkapacitet på 14 000. Stickys Top Floor rymmer 400. Ett stort band på en liten scen. En upplevelse. 18 maj släppte bandet sitt åttonde studioalbum; Infected. Jag hann bara snabbt lyssna igenom låtarna innan spelningen men fascinerades av zombietemat. Nu kan jag lyssna hur mycket jag vill. I de 300 kr konsertbiljetten kostade ingick nämligen ett exemplar av nya skivan (samt några pins). Jag tackar och bockar.

Så hur var min första liveupplevelse med Hammerfall? Näst intill magisk. Jag började kvällen på balkongen men insåg rätt snabbt att det inte var platsen för mig. Det fanns stora luckor i publiken (160 förköpta biljetter) och jag tog mig istället ner och hamnade nästan längst fram. Förutom att jag såg bättre och det oftast är roligare långt fram så var ljudet mycket bättre där.


Hammerfall spelade huvudsakligen låtar från nya zombieskivan och i publiken fanns ett antal zombies från Gothenburg Zombie Walk. De har även medverkat i videon till "One More Time", första singeln från "Infected". Bandet var avslappnat och det kändes nästan mysigt att stå där och lyssna. Nästa gång jag ser dem blir på en festivalscen och då ska jag försöka minnas den här känslan.


Efter spelningen kom bandet ut i publiken, pratade, signerade skivor och drack öl. Allt kändes avslappnat och de verkade ha riktigt roligt. Själv var jag också nöjd. Jag fick min skiva signerad av 4/5 av bandet och köpte en riktigt läcker patch. Zombiemerch liksom, vem kan tacka nej till det? Och inte minst, min första gång med Hammerfall var precis så som en första gång ska vara: trivsam, intim och ändå fylld av energi och lämnade mig glad och tillfredsställd. Jag sa till Joacim Cans att det var min första gång och lovade att det inte var den sista. Jag brukar hålla mina löften. Vi låter hammaren falla igen på Getaway Rock i juli!

1 kommentar:

  1. Kul läsning-tack för länken i min blogg. Jag hamnade också på metal-banan via Hammerfall:)

    SvaraRadera