lördag 28 maj 2011

4bia (2008) + Phobia 2 (2009)

Den här texten måste vara minst ett år gammal men av någon anledning har den inte blivit publicerad. Tänk vad man kan hitta när man rensar i datorn! Jag vet inte om texten är avslutad eller inte men here it goes:

4bia (och uppföljaren Phobia 2) är något så ovanligt som en skräckfilm från Thailand. Filmerna är antologier med fyra resepektive fem korta skräckscenarion. Jag tycker personligen den första filmen var bättre så jag tänker fokusera på den. Fyra delar som sagt, och olika regissörer.

Happiness handlar om en tjej som är fast i sin lägenhet med ena benet i gips. Hon börjar få mystiska sms från någon som hon inte vet vem det är. Efter ett tag skickar hon sin bild till främlingen och väntar sig hans bild tillbaka. Istället får hon tillbaka sin egen bild och kommentaren ”ser du mig inte, jag är ju bredvid dig?”. Efter det blir det bara värre.
Nästa del är Tit for Tat eller Deadly Charm (namnet verkar varier lite beroende på översättningen). Det är en historia om en pojke som är mobbad och genom svart magi får revensch på sina plågoandra.
Tredje delen heter In The Middle och handlar om fyra killar på campingäventyr. De berättar spökhistorier i mörkret och en av dem meddelar att om han dör ska han spöka för den som ligger i mitten. Dagen efter paddlar de i floden och en olycka inträffar.
Den sista delen heter The Last Flight utspelar sig på ett flygplan. Pim är flygvärdinna och planets enda passagerare en inte alltför trevlig prinsessa. Prinsessan får en allergisk reaktion under resan och dör och landet kräver att hon ska skickas tillbaka direkt för begravning. Pim får arbeta ensam i kabinen med liket som enda passagerare.

Jag har sett många skräckfilmer. Många, många skräckfilmer. Många dåliga skräckfilmer. Phobia tilltalar mig dels för att de olika berättelserna är bra och dels för att det är flera olika delar. Jag vet inte om de hade varit lika bra som fyra fristående filmer, om storyn hade hållit så länge.

2 kommentarer:

  1. Du nämnde inte något om Phobia 2 i din text men den var inte lika bra som 4bia som är en riktig höjdare. Det finns många bra skräckisar från Thailand t.ex Shutter.

    SvaraRadera
  2. Nej, precis som jag skrev i början så var tvåan ingen höjdare. Nu är det ett år sen jag såg de här filmerna men 4bia var riktigt bra. Jag kom inte ihåg att Shutter är från Thailand men den har jag sett och den är också riktigt bra! Tror jag får kolla om det finns fler thaiskräckisar tillgängliga!

    SvaraRadera